MENÜ

Megújulás, feltöltődés, relaxálás
Masszázs otthonában


 

 

Gerincoszlop:

 

Vázrendszerünk alapja maga a gerincoszlop, ami nem csak fizikailag a test közepe, hanem egyben maga az információs szupersztráda, mivel minden mozgással kapcsolatos parancs itt száguld végig, míg el nem jut egészen a végrehajtó szervig. Alapvető feladata, hogy a 3 rétegű burokba rejtett gerincvelőt védje mindenféle külső behatástól és hogy a test tengelye, központi támasztó oszlopa legyen.

Fizikailag a gerinc nem egy merev statikus váz, hanem egy csontokból és izületekből álló mozgó funkcionális egység.

Összesen 33-34 csontból épül fel, ebből 7 nyaki, 12 háti és 5 az ágyéki csigolya.

A kereszt és a farkcsont a legalsó kétszer 5 csont, de ők egymásba nőttek.

A fizikai terhelést az alsó csigolyák viselik, emiatt szerkezetük is tömörebb.

Ezt a nagy, folyamatosan mozgásban lévő egységet egyébként nem kevesebb, mint 550 izom, 440 ín és szalag támasztja meg és segíti a működésben.


A csigolyák közötti összeköttetést a mintegy 23 darab porckorong látja el, a mozgást és a különböző rázkódások elnyelését a  porckorongok belsejében található kocsonyás magok végzik.


A korongokat az izmok és a szalagok szorítják a csigolyák közé, ezzel biztosítják , hogy a gerinc folyamatosan rugalmas maradjon.

Ahogy a gerinc mozog, a mag benyomódik, míg a másik oldalon kidomborodik, így mozgásba hozva a csigolyákat és ezáltal a gerincet.

A magot egy, az összehúzódáskor teheroszlató, míg nyújtózás esetén tehermentesítő feladatot ellátó rostos körszerkezet veszi körül.

(Ez a rostgyűrű tartja helyén a porckorongot, mivel a mag a mindennapokban folyamatosan terhelés, nyomás alatt van. Az egyébként teljesen gömb alakú mag a terhelés hatására tojásdad formát vesz fel, ez is az oka annak, hogy este 2-3 centivel alacsonyabbak vagyunk mint reggel, hisz regenerálódás alatt veszi fel csak eredeti gömb formáját.)

 

 

 


 

Asztali nézet